İlk tayyare fabrikasının ve okulunun kuruluş, Türk havacılığının doğuş yeri olan Yeşilköy’deki İstanbul Havacılık Müzesi’ni ziyaret ettik ve Hava Binbaşısı, Havacılık Müzesi Komutanı Sayın Ismail Dindar ile müzenin tarihçesine ve koleksiyonuna dair bir söyleşi gerçekleştirdik.

‘İlham Perisi*’ İle Havacılık Tarihine Zamanda Bir Yolculuk

1911 yılından itibaren müzenin kuruluş aşamasını ve bugüne gelişini anlatabilir misiniz?

Türk Hava Kuvvetleri başlangıcı olan 1911 yılından günümüze kadar Hava Kuvvetleri ihtiyacı olan, kullanılan ve envanterine giren değişik malzeme ve uçaklardan örnekler saklanarak stoklanmış ama böyle kapsamlı bir müzenin açılması süregelen savaşlar sebebiyle gerçekleştirilememişti. 1960’lı yıllarda Korgeneral İrfan Tansel’in Hava Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde vermiş olduğu direktiflerle Hava Müzesi kurma fikri yeniden gündeme geldi ve 1966 yılında Hava Müzesi Teşkilatı kuruldu.

15 Mayıs 1971’de İzmir Cumaovası Hava Meydanı, Hava Kuvvetleri Bölümü’nde Türkiye’nin ilk Hava Müzesi açıldı. İzmir Cumaovası sivil havaalanının genişletilmesi, yeri ve ulaşım zorluğu nedeniyle müze gereken ilgiyi görememişti ve 1978 yılında Hava Müzesi için yeni yer arayışına girildi. Adnan Menderes Havaalanı’nın yeniden düzenlenmesi nedeni ile müze kapatıldı ve mevcut eserler bir depoda muhafaza edildi.

1980’li yıllarda zamanın Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Şahinkaya tarafından Hava Harp Okulu’nun bulunduğu Yeşilköy’de bir havacılık müzesi açılması kararlaştırıldı.

Malzemeler ve eserler zamanın Hava Harp Okulu Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Ahmet Çörekçi tarafından trenle Istanbul’a taşındı, müzenin inşaatı tamamlanıp, kurulumu ile ilgili gerekli müsaadeler alındı.  Hava Müzesi 16 Ekim 1985 tarihinde ilk müzecilik direktifini veren Orgeneral Irfan Tansel’in bulunduğu bir törenle, zamanın HKK’nı Org. Halil Sözer tarafından açıldı.

Türkiye’de havacılık alanında modern müzecilik anlayışının ilk örneğidir.

Billur Tansel ve Hava Binbaşısı, Havacılık Müzesi Komutanı Ismail Dindar ©Korhan Karaoysal
Billur Tansel ve Hava Binbaşısı, Havacılık Müzesi Komutanı Ismail Dindar ©Korhan Karaoysal

İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi Türkiye’nin havacılık alanında önemli bir yer teşkil ediyor, bize müze koleksiyonundan bahsedebilir misiniz? 

İstanbul Havacılık Müzesi toplam 65.000 metrekare üzerine kuruldu. Bunun 2500 metrekarelik alanı kapalı, 20.000 metrekarelik bölümü ise açık sergileme alanı. Müze koleksiyonu, uçak, helikopter, planör, silah, uçak mühimmatları, uçaksavar silahları, uçak motorları, kıyafetler, madalya, bröve ve nişanlar, şapka kokartları, uçak maketleri, muhabere cihazları, yazılı belgelerden oluşuyor.

Full Article: http://www.artfulliving.com.tr/kultur-ve-yasam/ilham-perisi-ile-havacilik-tarihine-zamanda-bir-yolculuk-i-3910